“Başkasını ve kendini bilirsen, yüz kere savaşsan tehlikeye düşmezsin; başkasını bilmeyip kendini bilirsen bir kazanır bir kaybedersin; ne kendini ne de başkasını bilmezsen, her savaşta tehlikedesin. SUN TZU”
1. EĞİTİM
Eğitim ülke yöneticilerinden başlayarak, en alt düzeydeki personele kadar piramit şeklinde devam eden bir sistemdir. Verilen hızlı kararlar muharebede zafer yada ölüm getirir. Eğitim doğru kararların hızlı verilmesini sağlar.
Eğitimli ve doğru danışmanlara sahip ülke yöneticileri savaş yapılacaksa, istihbarat, ordu ve halk ile bunun en doğru zamanını belirler.. Zamanından önce yapılan veya geç kalınan bir savaş ya da operasyon personel kaybına sebep olacaktır.
Orduyu yöneten subaylar ve daha küçük birlik düzeyindeki komutanların,
*Risk analizi
*Kazanç ve kayıp hesaplaması
*Lojistik
*İstihbarat
*Operasyon veya Savaş öncesi planlama ve hazırlık
Konularında hata yapmaları durumunda personel kaybı gerçekleşecektir. Bu disiplinlerin subay ve küçük birlik komutanlarına kazandırılması doğrudan eğitim ile ilgilidir.
Ülke ve Devlet yöneticilerinden, subaylara ve küçük birlik komutanlarına kadar inen piramit şeklindeki emir komutanın en çok önem vermesi ve ilk sıraya alması gereken husus personelin can güvenliğidir. Savaş durumunda personel ve halkın can güvenliği, her türlü araç-gereç, teçhizat, istihbarati bilgi vb. olgudan önde gelmelidir.
Askerin becerilerinin düşmandan üstün olmaması yine ciddi bir personel kaybı nedenidir. Askere düşmana üstünlük sağlayacak becerilerin kazandırılması yine eğitim ile mümkündür.
*Disiplin
*Fiziksel güç
*Muharebe atıcılığı ve ateşli silah bilgisi
*Farklı savaş alanlarında muharebe becerisi
*Ekipman ve teçhizat bilgisi
*Doğada ve savaş bölgelerinde hayatta kalma bir askerin sahip olması gereken temel becerilerdir.
Eğitimin sert veya yumuşak değil, disiplinli ve öğretici olması gerekir. Disiplinli eğitim, öğrencinin saygınlığını kazanmış eğitmen tarafından verilebilir. Saygınlık ise dayatılamaz, hak edilerek kazanılır. Dolayısıyla, saygınlığı hak ederek kazanmış eğitmenlerin aynı zamanda iyi liderler olduğu sonucuna varırız. Savaşın sonuna kadar koruyacağınız eğitimli personel başındaki liderleri ile sizi zafere taşır.
2. EKİPMAN VE TEÇHİZAT EKSİKLİĞİ
Savaşlarda havada ve denizde olduğu gibi, kara kuvvetlerinin küçük birlikleri ve tek-er düzeyinde de stratejik unsurlar barındırmakta, bu unsurlar, tek-er’in kabiliyetlerini doğrudan etkilemektedir.
*Gece operasyon kabiliyeti ve gündüz düşman tespit menzili, kullanılan ekipmanın personeli gündüz, gece ve termal görüş altında kamufle etmesi
*Arktik koşullar ve yüksek irtifada operasyon
*Hava indirme
*Amfibik operasyon
*Drone, iha, siha kullanan düşmana karşı operasyon
*4 kişilik timin angajman menzili
*Düşman ordusu veya unsurun kullandığı taktik ve mühimmata veya yapılacak operasyona göre zırh, silah ve mühimmat seçimi
gibi hususlarda tek-er’in kullandığı ekipman ve teçhizat stratejik unsurdur ve eksikliği personel kaybına sebep olur.
Stratejik ekipmandan konusunda yoksunluk eğitim problemleri ile birleştiği zaman ortaya felaket çıkmakta, bu durum askeri birlikleri toplu imhaya götürebilmektedir. Tarihte bol miktarda örnekleri mevcuttur. Eğitimli bir devlet ve halkın birleşimi ile ekipman ve teçhizat olarak üstün düşman devletler veya süper güç devletlere karşı düşük kayıplar ile mücadele etmek mümkündür fakat bunun için sistemi, devlet ve halk içerisinde çok iyi oturmuş bir gayri nizami harp planı gerekmektedir.
Doğrudan yapılacak olan muharebeleri ele alırsak, gece görüş altında kamuflaj sağlamayan ekipman ile gece görüş ile gözetleme yapan düşmana gece sızma operasyonu yapmak personel kaybı ile sonuçlanır. Aynı şekilde termal kamuflaj olmadan termal gözetleme cihazları, termal silah dürbünü yada drone/iha kullanan düşmana tespit edilmeden yaklaşabilmek imkansızdır.
Amfibi çıkarma sırasında personele flotasyon cihazı verilmemesi yine herhangi bir olumsuz durumda toplu boğulmalar ile sonuçlanır. Hava indirme sırasında düşme hızı yüksek paraşütler operasyonun başlangıcında muharebe yükü ile atlayan çok miktarda personelin sakatlanmasına sebep olabilir.
Modern yumuşak zırha sahip balistik yelek ile donanmış bir orduya karşı softpoint veya hollow point mühimmatlar kullanmak, düşmanı sahadan sadece birkaç saatliğine hafif yaralanmalar ile eksiltecektir.
Hava koşullarına uygun olmayan ekipman ile personeli sert kış koşullarına sürmek, bütün operasyonun durması ve çok miktarda soğuk ısırığı ve hipotermi vakaları ile son bulacaktır. Personele yeteri kadar yedek çorap ve iyi bir bot ve gerekli ayak bakım ürünlerinin verilmemesi uzun süren operasyonlarda pek çok personelde siper ayağı(İmmersiyon Ayağı) hastalığının ortaya çıkması ile son bulacaktır.
Sonuç olarak, ekipmanın ciddi eksikliğinin yaşandığı kimi durumda personel kaybının oluşması için düşmana dahi gerek olmamaktadır.