
Piyade zırhlarının seçimi, oluşan tehdit seviyelerine göredir. Bu tehditleri aşağıda sıralayalım
- Tabanca ve Tüfek mermileri.
- EYP Şarapnelleri ve Askeri Mühimmatların şarapnelleri
- EYP’nin veya yüksek güçlü bombaların yarattığı tahmin edilemez yüksek hızlı cisimler
- Doğal Ortam. (Doğada bulunan ve kendimizi yaralamamıza sebebiyet verebilecek, diken, taş, böcek, güneş ışığı ve diğer benzer unsurlar.)
Doğal Ortamdan Korunma:
Burada bize korumayı yapacak olan unsur giyilen kıyafet ve ayakkabıdır. Bunlara ek olarak gözlük yine vazgeçilmez ekipmanların arasındadır. Kıyafetlerde coolmax ve membranların kullanımı sıcak havalarda operasyon süresini uzatmakta faydalı olmaktadır. Botlarda vibram taban kullanımı ayakkabı ömrünü uzatacaktır. Gözlüklerimizin balistik özellikte ve buna ek UV korumaya sahip olması göz sağlığı açısından önemlidir. Eldiven kayalık arazilerde ellerimizi koruyacak ve herhangi bir tipte başlık yine engebeli arazilerde yaşanacak kazalara karşı beyin travmalarını engelleyecektir. Bunlara ek olarak Rusların RATNIK piyade sisteminde kullandığı gibi aramid ile dokunmuş bir üniforma kaza sırasında doğal ortamın yaratacağı yaralanmaları azaltacaktır (Çarpmaya bağlı travma ve kırıklar hariç her türlü yaralanma).
EYP’nin veya Bombaların Yarattığı Tahmin Edilemez Yüksek Hızlı Cisimler.
EYP’nin veya bombaların yaratmış olduğu yüksek basınç sebebi ile bulunduğu yere sağlam şekilde bağlı olmayan veya parçalanma eğilimine sahip her cisim tehdit oluşturmaktadır. Bunlar beton, beton içi demirler, taş ve kaya parçaları, ev eşyaları, ahşap cisimler, cam, araçlardan kopan metal parçalar diye uzatmak mümkündür.
EYP Şarapnelleri ve Askeri Mühimmatların şarapnelleri:
EYP’nin etkisini güçlendirmek için etrafına yapıştırılan veya içine konan, bilye, vida, çivi gibi veya boru ve tencere içine konulan patlayıcılar ile yapılmış eyp’lerde bomba gövdesi gibi cisimler şarapnel yaratmaktadır. Bunlara ek, askeri uçak bombalarının gövdeleri, savunma tipi el bombalarının gövdeleri gibi cisimler patlama sonrası yine şarapnele dönüşmektedir. Yine anti-personel mühimmatlardan kullanılan bilyeler şarapnele dönüşmektedir.
Operasyon Tipine Göre Zırh Kuşanımı:
Meskun mahal operasyonlarında yüksek EYP tehlikesi altında yapılan çatışma riskine sahip arama tarama operasyonlarında personel kaybı yaşanmaması adına vücutta olabildiğince fazla alanda koruma yapmak gerekir.
6 adet plaka,ön, arka ve yan gövde ile omuzlara takılan plakaları ile gövdedeki yaşamsal organların tam olarak korumaya alınması.
4 plaka kullanıldığı zaman üst kol bölgesine yandan isabet eden mühimmatlar, akciğer ve kalbe ulaşmaktadır. 4 plakaya ek olarak, karın ve bel kısmında yumuşak balistik koruma kullanılmalıdır. Balistik başlık ise seviye 3 olmalıdır. En yüksek koruma seviyesinde zırh sistemi ağırlığı 14-16 kg’a kadar yükselebilmektedir.
Bu sebeple günlük operasyonlar dışında tercih edilmez. Yine aynı tipte zırh, Koruma seviyesi 3A seviyesine indirgenerek emniyet güçleri tarafından kullanılabilir. Meskun Mahalde operasyon gereksinimleri yüksek hareketlilik gerektirdiği vakit zırhlarda hafifletilme ve azaltılmaya gidilir. En başta omuz zırhları, karın ve bel zırhları çıkartılarak balistik yelek, 4 plaka ve yumuşak zırh ile göğüs ve üst karın bölgesi korumaya alınır ve başlık ise yine seviye 3 ve 3A olarak kullanılır. Meskun Mahalde operasyon gereksinimleri yüksek hareketlilik gerektirdiği vakit zırhlarda hafifletilme ve azaltılmaya gidilir. En başta omuz zırhları, karın ve bel zırhları çıkartılarak balistik yelek, 4 plaka ve yumuşak zırh ile göğüs ve üst karın bölgesi korumaya alınır ve başlık ise yine seviye 3 ve 3A olarak kullanılır.
Zırh miktarının azaltılması ile birlikte zırh sistemi ağırlığı 8-10 kg aralığına düşmektedir. Bu da hem çanta kullanımı ile kısa süreli arazi görevleri (gecelik) hem de meskun mahal ortamında çok yüksek hareketliliği beraberinde getirir.
Sonraki aşama olarak zırh sisteminde yumuşak balistik korumanın çıkartılarak, Başlık ve 4 adet plakadan oluşan (2 yan, sırt ve göğüs) plaka taşıyıcı yelek konseptini ortaya çıkartır. Arazide kalan piyadelerin, meskun mahal operasyonunda görev yapan özel ve elit kuvvet personellerinin tercih ettiği konsepttir. 6 kg kadar ağırlığa sahiptir. Piyadeye büyük çanta taşıma imkanı verir ve arazide 3-7 günlük görev icra edilebilecek malzemenin taşınmasına imkan sağlar. Elit ve özel kuvvet birimleri ile hem tüfek hemde şarapnele karşı azami korumaya kavuşur.
2 plaka konsepti, özel ve elit kuvvetlerin en yaygın kullandığı zırhlanma çeşididir. Göğüs ve sırt plakaları kullanılarak ileri kompozit zırh teknolojileri ve yüksek kesim başlıklar ile birlikte toplam zırh ağırlığı 3,5 kg’ı geçmez. Deniz operasyonları, uzun süreli arazı görevleri, hareketlilik gerektiren kısa süreli arazi görevleri, hareketlilik gerektiren meskun mahal görevleri, mağara ve sığınak temizleme görevleri, paraşüt atlayışı ile intikal içeren görevler, tren, otobüs ve uçaktan rehine kurtarma görevlerinde bu konsept kullanılır. Zırhın az olması sebebi ile yelekler daha küçülmekte ve karşımıza mikro plaka taşıyıcı yelekler çıkmaktadır.
Son olarak ise 1 aya yaklaşan sızma, keşif, gözetleme, arama görevlerinde 1 adet göğüs plakası yada balistik koruma olmayan göğüs ekipman takımı kullanımı konseptleri vardır. Düşük çatışma riski, arttan malzeme yükü ile balistik korumayı taşımaya imkan olmaz. Tek Göğüs Plakası Rodezya Tipi Göğüs Ekipman Takımı ile birlikte taşınmaktadır.
Koruma Seviyeleri:
IIIA(3A):.44 magnum koruma.
III(3): Tüfek Mermisi. FMJ’ler. 7.62×51,5.56×45,5.45×39, 7.62×39.
III+(3+): Yarı zırh delici ve yüksek hızlı tüfek mermileri. M855,M193,7.62x39API
IV(4): 30-06 M2 AP siyah uç. 7.62x54R API
Sözlük:
FMJ: Full metal jacket. Tamamen bakır veya pirinç kaplı müjimmat.
AP: Tungsten Karbür veya sert çelik çekirdeğe sahip ucu siyah ile işaretli zırh delici mühimmat.
API: Çelik çekirdekli içerisinde yanıcı madde bulunduran Zırh delme ve yangın çıkarma kaabiliyetine sahip mühimmat.
Yarı Zırh Delici: Sert metal veya çelik çekirdeğe sahip Beton, tuğla, piyade zırhları gibi korumaları FMJ’ye göre daha rahat delmesi istenilen AP’lere göre daha ucuz çözümdeki mühimmat tipi.
Sert Zırh: Balistik Plakalar.
UHMWPE: Ultra Yüksek Molekül Ağırlıklı Polietilen.
Yumuşak Zırh: Kumaştan yapılan zırhlar. Kevlar ve UHMWPE.